Operation Lima Freeze

Dne 8.11. 2011, napadla neznámá teroristická skupina vědeckou stanici USA na území středoevropského státu a zajala několik přítomných vědců. Americká strana ihned vyslala na osvobození specialní kombinovanou skupinu TASK FORCE DONALD USMC tvořenou z pěchoty a jednotky FORCE RECON.

Vrtulníky vyložily zajištovací skupiny TYGR, PANTER a GEPARD cca 4km JZ od cílového objektu, došlo k okamžitému rozdělení a každá skupina se přiblížila k cílovému objektu z jiné strany. Úkolem zajišťovacích skupin bylo pozorování, naprosté uzavření okolí a perimetru vědecké stanice a zajištění palebné podpory pro úderný tým. Úderná skupina JAGUAR (FORCE RECON) postupovala v druhém sledu do cílové oblasti a zůstala v první fázi operace za perimetrem vytyčeným pěchotními oddíly.

Během 60 minut byla oblast zajištěna a zjištěno celkem 4 potenciálních nepřátel.

Započalo tvrdé ostřelování objektu s použitím dýmovnic a granátů. Uderná skupina JAGUAR pronikla do místnostní objektu jako nůž máslem. Díky přesné a zničující palbě z perimetru se nepříteli nepodařilo vystrčit hlavu z jediného otvoru v obou cílových objektech. Krátký a marný odpor nepřítele, jež se před palbou a výbušninami stáhl do samého nitra objektu byl pacifikován disciplinovaným postupem příslušníků FORCE RECON skrz celý třesoucí se objekt. Za pouhých 55 vteřin bylo všech 13 místností v obou objektech zaplaveno vlnou útočníků a vyčištěno. Všudypřítomný dým, vůně střelného prachu a spousty malých plamínků po stěnách připomínaly bránu do pekel. V jednom okamžiku nebylo z hromady ležících vůbec patrné kdo je rukojmí a kdo terorista. K tomu všemu řev zraněných opravdu dokázal dezorientovat i zkušené velitele. Člověk nevěděl kam skočit dřív, zejména co se týká ošetřování. Z těch, co jevili známky života, nebyli ani někteří rukojm schopni vyloudit slova ba dokonce se identifikovat. Proto byli zajištěni jako podezřelí a tak se s nimi i nakládalo. Jeden terorista se vzdal přímo při čištění budovy a posloužil lidem od CIA jako hodnotný zdroj informací. Jeden rukojmí byl vážně postřelen do břicha, nicméně díky dobré práci zdravotníků byl úspěšně stabilizován. Naneštěstí se podařilo teroristům jednoho rukojmího popravit, při následném ohledání mu s průstřelem hlavy již nebylo nikterak pomoci.

Organizovaný transport do Landing zone k vrtulníku usnadnily i posily, které vrtulník přivezl. USMC ztratili během operace 1 muže a 3 byli lehce raněni.