Op. Red Frog

11.-13.08.2006

Jednotky Sboru námořní pěchoty vyslaly do akce MAGTF „Donald“, sestavený s družstev 1st Recon Bn, 2/2 a 3/1 marines. Celkem 13 mužů.

Filipíny, současnost

Naším úkolem bylo zajistit přístav, dohlížet na klid v oblasti a zajišťovat transport zásob z přístavu na velitelství operací.

V přístavu jsme vybudovali řadu opěrných bodů, které jsme obsadili.

fire team 2/2 Marines se zakopává na pozici dva

 

Na naši žádost o posily jsme byli v průběhu soboty posíleni ještě střeleckým družstvem 1st ID.

pěšáci z 1st ID zastřelují své zbraně

 

Kontrolovali jsme pohyb okolo přístavu, několikrát jsme odrazili nájezd malých skupinek nepřítele, podle rozvědky členů teroristického hnutí Abu Sayyaf.

obranná pozice u hlavního vjezdu do přístavu – bunkr jedna

 

…velení ohlásilo stažení z pozic. Evakuační vrtulníky postupně odvezly družstvo 1st ID a část 1st Recon Bn. Na základně zbyla již jen Mariňácká družstva 2/2, 3/1 a zbytek z 1st Recon Bn. Postupně jsme odstraňovaly známky své přítomnosti a vyklizovali přístav.

V 131030 zahájil nepřítel útok. Po nevýznamné přestřelce, při které obránci bunkru jedna snadno zlikvidovali malou údernou skupinku teroristů přišel masivní útok. Nepřítel se dobře připravil a zahájil takřka ve stejnou dobu útok na všechny naše pozice.

„…Již jsme neměli dost sil k obsazení všech okopů, proto jsme se snažili koncentrovat na obranu klíčových míst základny. Chybou velícího poddůstojníka v bunkru jedna jsme poměrně záhy přišli o tuto strategickou pozici a kulomet, čímž jsme přišli o krytí bunkru šest a částečně i bunkru dva.

Nepřítel postupně dobyl a obsadil bunkry pět a šest. Pozice tři a čtyři, které byly vysunuty hodně na jih, jsme vyklidili a stáhli se k poslednímu odporu do bunkru dva.

Naše volání na HQ o okamžité posílení našich pozic bylo vyslyšeno, bohužel dorazilo pouze jedno družstvo Delta Force, které však bylo zmasakrováno hned po dosednutí na zem z již nepřítelem drženého bunkru jedna. Jediní dva přeživší členové pronikli do bunkru dva, kde posílili naše zbývající muže.

Nepřítel stahoval svou smyčku okolo bunkru dva. Drželi jsme si je od těla, každý pokus o proniknutí blíže k naší pozici jsme okamžitě trestali. Množství mrtvých a raněných okolo bunkru dva se zvětšovalo, ale s tím se objevil další problém. Začala docházet munice. Postupně se odmlčel i kulomet v bunkru dva. Zbylí mariňáci stále drželi nepřítele střelbou z automatických pušek v dostatečné vzdálenosti, ale munice bylo méně a méně…“