Op. Translimitar

22. 4. 2006

Sbor námořní pěchoty vyslal do horké cílové oblasti MAGTF s kódovým názvem SIRIUS, skládající se z průzkumných oddílů 1st a 3rd Recon Bn, a pěších jednotek 2/2,3/6,2/8 Marines. Velitelem TF SIRIUS byl stanoven Cpt.Jochman (3/6). Celkem se jednalo o 25 mužů.

Cílem TF SIRIUS bylo zajistit obranné postavení v linii ostatních jednotek ozbrojených sil USA, spadajícím pod společné velení HQ JTF (3/75 RGR, 173rd ABN, 2-325 AIR, 82 ABN, 82nd MP Copany, 10th SFG, 96th SOF a jednotky USN SEAL Team 2,4,6.

 

Cílem operace bylo:

1)Zamezit oddílům narkomafie využívat transportní koridor, nyní střežený spojeneckými oddíly.

2)Aktivně pátrat po základnách narkomafie (oddíly USSOCOM)

3)Případné nalezené základny likvidovat (podpůrné jednotky vyslané na pokyn HQ JTF)

1st Recon Bn dorazil do AO 221000, po spojení s ostatními jednotkami TF SIRIUS se zakopal na pozici obranné linie a spolu s 3rd Recon Bn prováděl hlídkovou činnost v předsunu bojové linie.

Po objevení nepřátelské základny spojeneckými jednotkami námořnictva (SEALS) a Army Rangers (221700), se celá TF Sirius přesunula na výchozí bojovou pozici, aby eliminovala nepřítele v jeho základně. Skupina TF SIRIUS utočila na pravém křídle a společnými silami s ostatními jednotkami přispěla k úplnému zničení nepřítele.

„….udržovali jsme svou pozici na pravém křídle útočící námořní pěchoty. Bohužel zde již končil celkem hustý les, a směrem k nepřátelským bunkrům byla pouze mýtina s několika pařezy a padlými stromy, které poskytovaly žalostnou ochranu. Přesto jsme se svižnými přískoky přesunuli obloukem na odvrácenou stranu paseky, čímž jsme postupně sevřeli nepřátelské pozice do kleští. Obranná palba naším směrem byla poměrně sporadická, nepřítel zřejmě nepředpokládal útok z relativně přehledné části terénu neposkytující mnoho krytí a spíše se věnoval oddílům postupujícím skrze les.

Uprostřed námi překonávané mýtiny se ozývaly ojedinělé výstřely napravo od nás. V domnění že jde o nepřítele jsme zahájili obkličovací manévr více vpravo. Ukázalo se však, že jde pouze o zapomenutého a již notně zoufalého příslušníka SEALS, který postřeloval nepřítele zbytkem své munice. Naskákali jsme k němu do díry, z části zaplněné vodou, zjistili jeho stav a po ujištění že je OK jsme pokračovali v plnění úkolu.

Útok pokračoval. Byli jsme nuceni postupovat vpřed přískoky s využitím masivní krycí palby zbylých členů týmu. První bunkr z našeho směru zlikvidoval člen 3rd Recon bn., který pod krycí palbou k bunkru doběhl a zlikvidoval obránce. Bohužel byl sám během útoku smrtelně raněn. Po dosažení tohoto palebného postu již bylo ovládnutí zbylých blízkých okopů věcí rutiny…“

Úderný pěší oddíl 2/2 Marines, v pozadí část 2/8 Marines

Možná nebyl nepřítel zničen úplně, ale ojedinělé zbytky jeho lidí nepředstavují již další hrozbu pro národní bezpečnost. Tedy až do doby, kdy se znovu zkonsolidují.

Průzkumníci z TF Syrius

Po návratu z útoku na základnu TF SIRIUS držel své pozice, přičemž přibližně v 222000 nepřítel zahájil masivní útok z levého křídla , kdy z nekrytého boku napadl obranné pozice TF Sirius v naprosto nečekaném počtu (nepřítel zkrátil čas recyklace asi o 1hod.). Útok se na pozicích TF Syrius zpomalil, roztřepil a nakonec zastavil, Mariňáci bojovali doslova do posledního muže. Všichni členové TF SIRIUS drželi svá palebná postavení až do poslední chvíle – do noci, kdy byla akce oficiálně ukončena.